water problemen

Hoe water problemen in gebouwen veroorzaakt

Noem waterschade en het eerste beeld dat de meeste mensen denken is vloeibaar water in de vorm
van regen, sanitair lekken of overstromingen. Veel waterlekken zijn gemakkelijk te detecteren. Als het regent, kan water langs dakramen druppelen of kan een kruipruimte zich met water vullen. Als een toilettoevoer breekt, loopt de vloer waarschijnlijk onder water.

Aan de andere kant zijn veel watergerelateerde problemen minder duidelijk en kunnen ze moeilijk te detecteren zijn. De lijm die bijvoorbeeld de vloer op een betonnen plaat bevestigt, kan niet goed uitharden als de plaat vochtig is, wat resulteert in losse vloeren en microbiële groei in de lijm. Of vochtige binnenlucht kan condenseren op de koele achterkant van vinylbehang dat een buitenmuur bedekt, waardoor ideale omstandigheden voor schimmelgroei ontstaan. Deze problemen zijn minder duidelijk dan een lek, omdat er geen water over de vloer loopt en de echte schade uit het zicht onder de vloer of achter behang wordt veroorzaakt.

Aan de andere
Vochtproblemen kunnen worden voorkomen. Ze gebeuren pas als water uit een bron in een deel van een gebouw komt dat droog moet zijn. De daadwerkelijke schade begint nadat voldoende vocht is opgestapeld om de limiet van het veilige vochtgehalte van vochtgevoelige materialen te overschrijden.
Om een ​​vochtprobleem te diagnosticeren of te voorkomen, moet u rekening houden met vier belangrijke elementen van vochtgedrag in gebouwen:

1. Typische symptomen van vochtproblemen. Ze omvatten corrosie van metalen, de groei van oppervlaktevormen of houtrottende schimmels, insectenplagen, afbrokkelende buitenste baksteen of beton, afbladderende verf, falende vloerlijmen, gebeitste afwerkingen en gezondheidssymptomen.

2. Bronnen van vocht. Onder hen zijn regenwater, oppervlaktewater, grondwater, sanitair water, vochtbronnen binnen en buiten en rioolwater.

3. Transportmechanismen. Ze omvatten vloeibaar water dat door gaten lekt, door poreuze materialen stroomt, of langs de boven- of onderkant van bouwelementen loopt en waterdamp die wordt gedragen door warme, vochtige lucht die door onderdelen lekt en door diffusie door dampdoorlatende materialen.

4. Veel voorkomende storingen van vochtregulerende elementen en systemen. Vochtregelaars zijn onder meer afwatering op de site, gootsystemen, afwateringsvlakken boven en onder de rang, effectief flitsen, condensaatafvoer en vochtregelaars. Fouten kunnen optreden tijdens elke fase van de levensduur van een gebouw en kunnen een slechte locatieselectie of ontwerp, slechte materiaal- of apparatuurkeuze, onjuiste installatie of opeenvolging van bouwmaterialen en apparatuur, onvoldoende coördinatie tussen transacties tijdens de bouw en onvoldoende of ondeugdelijk onderhoud van materialen of apparatuur omvatten.

buiten en rioolwater

Vochtbeheersingsprincipes voor ontwerp

Volg deze drie principes om vocht te beheersen voor een lange levensduur en een goede binnenluchtkwaliteit:

1. Controleer vloeibaar water.

2. Voorkom overmatige luchtvochtigheid binnenshuis en waterdampvorming door luchtstroom en diffusie om condensatie en vochtabsorptie in koele materialen en oppervlakken te beperken.

3. Selecteer vochtbestendige materialen voor onvermijdelijk natte locaties.
Gewapend met een elementair begrip van deze principes, zullen lezers bereid zijn om vocht onder controle te houden en de overgrote meerderheid van vochtproblemen te voorkomen die veel voorkomen in gebouwen.