Hout vocht

Hoe vochtigheid de ideale houtvocht beïnvloedt

Hout is een hygroscopisch materiaal dat constant vocht absorbeert en afgeeft tot het een evenwichtsvochtgehalte heeft met zijn omgeving. Kortom, hoe meer vocht er in de lucht aanwezig is, des te meer vocht zullen houten bouwmaterialen, zoals vloeren, absorberen. Dit heeft een direct effect op hoeveel houten vloeren na installatie uitzetten. Als hout water absorbeert, zet het uit over de korrel, waardoor het kan opzwellen, kromtrekken en knikken.
In omgevingen met minder luchtvochtigheid kan hout daarentegen vocht verliezen. Hier krimpt het hout over de korrel, waardoor het hout kan kromtrekken en barsten.

Voor alle doeleinden is het ideale vochtgehalte van vloerhout het vochtgehalte waarbij het hout in evenwicht komt met de installatieomgeving. Bij dit evenwichtsvochtgehalte (EMC) stopt hout met het absorberen of afstoten van vocht, wat enkele van de fysieke problemen voorkomt die zich kunnen voordoen in houten vloeren.

Temperatuur en ideale vochtigheid voor hout


De temperatuur van de installatieomgeving kan niet alleen de snelheid van vochtabsorptie / uitputting voor hout beïnvloeden, het kan ook de relatieve luchtvochtigheid beïnvloeden (RV-waarden worden uitgedrukt als een percentage van hoeveel vocht in de lucht is in vergelijking met hoeveel het zou op die temperatuur kunnen houden).
Kortom, omdat de lucht in een gebied warmer wordt, kan deze meer vocht vasthouden voordat het water condenseert. Naarmate de lucht kouder wordt, daalt de hoeveelheid vocht die nodig is om de lucht te verzadigen. Dus als u twee kamers hebt met dezelfde totale hoeveelheid water in de lucht, maar bij verschillende temperaturen, zou de warmere kamer een lagere RV-waarde hebben dan de koelere kamer.
Hierdoor kan de temperatuur invloed hebben op het ideale vochtgehalte van vloermaterialen.

Zorgen voor houten vloeren op zijn ideale vochtgehalte

ideale vochtgehalte
Voordat u ervoor kunt zorgen dat uw houten vloer een ideaal vochtgehalte heeft, is het belangrijk om de relatieve vochtigheid van de installatieplaats te controleren en die te vergelijken met de% MC van uw houtmaterialen. Hier kan het gebruik van een thermo-hygrometer om temperatuur en vochtigheid te controleren van onschatbare waarde zijn.
Hoe weet u of uw vloer het ideale vochtgehalte heeft voor hout op uw installatieplaats? Door een vochtmeter te gebruiken voor houten vloeren! Houten vloermeters kunnen worden gebruikt om het vochtgehalte van hout snel te meten en zijn er in twee varianten:
1. Pin-meters gebruiken het principe van elektrische weerstand om vocht te meten. Door een stroom door het hout tussen de pennen van de meter te leiden, kan de weerstand tegen de stroom worden gemeten en gebruikt om te bepalen hoe nat het hout is omdat water een geleider is en hout een isolator is. Meer water staat gelijk aan minder weerstand.
2. Pinloze meters gebruiken een elektromagnetische frequentie om een ​​stuk hout te “scannen” op de aanwezigheid van water. Door vervormingen in de golf te controleren, kan de meter vaststellen hoeveel water er in het gescande gebied aanwezig is.